Onteigenen is het ontnemen van grondeigendom. Dit wordt gedaan door de overheid in het belang voor het ontwikkelen, gebruiken of beheren van de fysieke leefomgeving. Op deze grond worden bijvoorbeeld nieuwe woningen of nieuwe wegen gemaakt.
Jouw grond mag niet zomaar van je afgenomen worden. De overheid moet de grond eerst proberen te kopen. Als de grondeigenaar en de overheid hier beide mee akkoord gaat, spreek je over minnelijke onteigening. Je hebt als grondeigenaar dan volledig recht op de schadeloosstelling, maar de verkoop vindt plaats zonder tussenkomst van een rechter. Als er geen overeenstemming plaatsvindt, is er sprake van gerechtelijke onteigening. Bij gerechtelijke onteigening wordt je opgeroepen voor een dagvaarding. Hierbij is een deskundig jurist nodig.
Voor de realisatie van ruimtelijke plannen dient de overheid grond aan te kopen. Gezien de druk op de beschikbare ruimte wordt het grondverwervingsproces steeds complexer. Ook veranderingen in wet- en regelgeving spelen daarbij een rol. Bij de verwerving van grond heeft de overheid de keuze uit verschillende instrumenten. Grond minnelijk verwerven is het meest voor de hand liggende. Lukt dat niet, om welke reden dan ook, dan kan de overheid het middel onteigening toepassen.
Wij helpen je tijdens de hele procedure.
Bij onteigening komen vele juridische aspecten kijken. De rentmeester van AgriPlaza heeft de deskundigheid in huis om jou bij te staan bij alle facetten die tijdens deze procedure komen kijken. Maximale opbrengst voor jou is het uitgangspunt. We begeleiden je gedurende het gehele traject.
AgriPlaza
Industrieweg 4 F
9482 TT Tynaarlo