De klap komt hard aan bij de twee boerenfamilies in Laaghalerveen. Defensie wil uitbreiden van 400 naar 700 hectare, waardoor twee agrarische bedrijven moeten wijken en grond van andere boeren kan worden onteigend. Maar wat houdt dat traject precies in?
Onteigening is de laatste fase
De overheid kan niet zomaar jouw grond opeisen. Er moet een goede reden zijn en het moet een algemeen belang dienen. "Onteigening van landbouwgrond is de laatste fase", legt Gerty Leeuwerik van AgriPlaza uit. Deze maatregel kan worden ingezet voor wegverbbredingen, fietspadden, windmolens of uitbreiding van militaire oefenterreinen.

Eerst onderhandelen
Voordat onteigening mogelijk is, start een minnelijk traject - een onderhandeling tussen overheid en ondernemer. In veel gevallen bereiken partijen overeenstemming met maatwerkafspraken. De ondernemer wordt schadeloos gesteld, eventueel met een nieuwe locatie ter compensatie.
Grote impact op ondernemers
Alleen als onderhandelingen mislukken, wordt onteigening een optie. Een rechter beslist dan. Het is verplicht om eerst minnelijk te proberen en een deugdelijke onderbouwing te overleggen als dat mislukt.
Onteigening is een jarenlang proces met veel impact. "Ik zie mensen ziek worden van de stress en onzekerheid", aldus Leeuwerik. "Je hebt te maken met gemeente, provincie en allerlei regels."
Wat nu?
Voor de bedrijven bij Laaghalerveen volgt niet zomaar onteigening. Eerst wordt overlegd en gezocht naar overeenstemming. Het hele proces kan jaren duren.